Stół w jadalni – jaki materiał wybrać?

Wybór materiału dla stołu może być trudny. Trzeba rozważyć cenę, łatwość konserwacji oraz indywidualny styl każdego pomieszczenia. Tylko mając na uwadze te trzy czynniki jesteśmy w stanie wybrać odpowiednie stoły do jadalni czy kuchni, a zlekceważenie chociażby jednego z nich może zakończyć się nieudanym zakupem i stratą pieniędzy. Oto najczęściej używane materiały i co należy rozważyć, decydując się na każdy z nich:

stoły do jadalni

 

Drewno. Lite drewno to klasyczny materiał, ponieważ jest trwały i łatwy w konserwacji (a nawet w naprawie). Sosna, akacja i mango to popularne, tańsze opcje. Warto o tym pamiętać, bowiem bardzo często stoły do jadalni wykonane z litego drewna są droższe od swoich odpowiedników wykonanych z innych materiałów. Drewno rozszerza się i kurczy pod wpływem temperatury i wilgoci, stosunkowo nietrudno jest też je zadrapać. Tak jak to jednak było powiedziane, drewno łatwo jest konserwować i naprawiać, istnieją też sprawdzone sposoby na zwiększenie jego odporności (na przykład stosowanie odpowiednich chemikaliów lub… obrusa).

Fornir. Okleina drewniana jest często tańszą alternatywą dla litego drewna. Stoły do jadalni wykonane przy użyciu forniru pokryte są bardzo cienką warstwą litego drewna (lub materiału zadrukowanego, aby wyglądał jak drewno), która jest przyklejona do sklejki lub innego drewnianego rdzenia. Aby zidentyfikować dobrą okleinę, należy poszukać tabel z wyraźnie oznakowanymi głównymi jej składnikami. Jednym ze sposobów na „wykrycie” stołu niskiej jakości jest zajrzenie pod jego blat – jeśli tylko zewnętrzna powierzchnia jest wykończona, ale ta pod spodem wygląda jak inny materiał, jest to znak, że producent obniża koszty.

Kamień. Kamienne blaty najczęściej wykonane są z marmuru, kompozytu kwarcowego lub kamienia lanego (podobnie jak cement). Kamień jest trwały, ale może być porowaty i łatwo wchłaniać plamy. Jeżeli kamienny stół do jadalni jest kiepskiej jakości, może stosunkowo łatwo pęknąć – a wtedy naprawa może być trudna lub nawet niemożliwa. Stoły takie mogą być też ciężkie, co może być problemem podczas przeprowadzek.

Szkło. Szklane blaty stołów mogą być przezroczyste, matowe lub przyciemnione. Są stosunkowo niedrogie i pomagają stworzyć w jadalni poczucie przestrzeni i otwartości. Choć szkło nie jest podatne na wilgoć, może być ono stosunkowo prosto zarysowane lub uszkodzone przedmiotami o wysokiej temperaturze (miłośnicy tradycyjnych włoskich zapiekanek powinni więc mieć się na baczności). Dobrej jakości szklany blat może przetrwać nawet dziesiątki lat, jeśli dobrze się go traktuje oraz pielęgnuje. Jednak jeżeli w rodzinie jest ktoś o opinii niezdary lub są małe dzieci, żywot szklanego blatu może być nad wyraz krótki.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*