Napój pełen witamin

W gorące dni musimy pamiętać, aby regularnie nawadniać organizm. Jest to niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich jego narządów, a co za tym idzie naszego dobrego samopoczucia. Najlepiej wybierać napoje o niskiej zawartości cukru oraz takie, które szybko i skutecznie ugaszą pragnienie oraz zapobiegną odwodnieniu organizmu.

Bezalkoholowy i zdrowy

podpiwekPodpiwek to napój o ciemnej barwie i słodkawym smaku. Powstaje w wyniku zalania gorącą wodą mąki słodowej oraz dodaniu drożdży. Można go wytwarzać w warunkach domowych. Przyrządzanie podpiwku było tradycją w wielu domach. W czasach PRL-u można było kupić charakterystyczne paczuszki, ze specjalnym ekstraktem zbożowym, z którego przyrządzało się napój. Dla wielu osób smak podpiwku to smak kojarzący się z dzieciństwem. Podpiwek posiada w swoim składzie, wiele cennych witamin i mikroelementów. Witamina B wspomagająca układ odpornościowy, poprawiająca samopoczucie i wpływająca na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Kolejną jest witamina H zwana biotyną, jest składnikiem enzymów biorących udział w trawieniu tłuszczy oraz substancji wpływających na poprawę kondycji skóry oraz włosów i paznokci. Ważna jest także obecność w płynie polifenoli, które z kolei charakteryzującymi się silnym działaniem przeciwnowotworowym.

Propozycja na upały

Podpiwek to napój o ciekawym, chmielowo-gorzkawy smaku, miodowym kolorze, doskonale gaszącym pragnienie. Jest świetną alternatywą dla miłośników piwa, którzy z różnych powodów nie mogą spożywać trunków z procentami, na przykład kierowców czy kobiet w ciąży. Jest doskonałą propozycją na pikniku, spacerze, spotkaniu ze znajomymi, czy po wyczerpującym treningu. Mówi się, że podpiwek to uboższy krewny piwa. Dawniej był bardzo popularny latem, na wsiach, w czasie żniw. Składniki, które są niezbędne do jego wyprodukowania są bardziej pospolite niż te, wykorzystywane do warzenia piwa, a cały proces można śmiało przeprowadzić w domu. Do jego wyprodukowania potrzebna jest kawa zbożowa, zawierająca słód jęczmienny. Zalewa się ją wodą i podgrzewa. Niezbędne są także drożdże, bo dzięki nim napój będzie lekko gazowany, a dodanie szyszek chmielu, nada goryczki. Gotowy przelewa się do plastikowych butelek. Następnie powinien dojrzewać w chłodzie około tygodnia. Przy otwieraniu należy zachować ostrożność, gdyż jest napojem gazowanym i w naczyniu fermentuje, a to oznacza, że może wybuchnąć. Podpiwek dobrze jest wypić szybko po otwarciu, aby nie stracił na jakości. Najlepiej smakuje w ciepłe dni, schłodzony do takiej temperatury w jakiej podaje się zwykłe piwo.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*