Moda na ekologię – naczynia z otrąb pszennych

Brzmi niecodziennie, ale dziś jest to możliwe. Technologia produkcji łączy w sobie działania proekologiczne, trend zero waste i łączność człowieka z naturą. Jednorazowe naczynia powstają już nie tylko z plastiku i papieru, ale i z trzciny cukrowej, bambusa, pozostałości roślinnych, otrąb pszennych czy nawet... ciasta chlebowego. Te ostatnie są jadalne i należy zjeść je w ciągu dnia po wyjęciu z opakowania, ale wytrzymują czas podania i zjedzenia posiłku. Dzięki naczyniom biodegradowalnym użytkownik nie zjada przenikających chemicznych substancji, które mogą wydzielać się np. z plastiku w zetknięciu z wysoką temperaturą. Są bezpieczne dla zdrowia i środowiska.

Właściwości naczyń z otrąb pszennych

Ekologiczne rozwiązania w zakresie naczyń stołowych (restauracyjnych lub imprezowych i degustacyjnych) można rozpatrywać w różnych aspektach. Szybkość rozkładu, bezpieczeństwo, naturalność, recykling – to kilka z nich. Naczynia z otrąb pszennych rozkładają się bardzo szybko – wystarczy im trzydzieści dni w odpowiednich warunkach. Są biodegradowalne i kompostowalne, dlatego mogą być składowane w domowym kompostowniku lub pojemniku na odpady bio. Jednak ich przechowywanie bez używania jest możliwe nawet do pięciu lat – o ile zostanie im zapewniona suchość powietrza i temperatura pokojowa.

Moda na ekologię – naczynia z otrąb pszennychNaczynia z otrąb pszennych – ekologiczne i funkcjonalne

Naturalne, spożywcze składniki zapewniają tym produktom bezpieczeństwo użytkowania przez ludzi. Są higieniczne i produkowane według standardów jakości. Mimo tego ekologicznego wykonania naczynia z otrąb pszennych są trwałe i stabilne. Umożliwiają serwowanie dań zimnych i gorących, a nawet przygotowywanie w piekarniku i mikrofalówce. Ich znaczne właściwości izolacyjne pozwalają nie uszkodzić naczynia mimo skrajnych temperatur.
Troska o środowisko to również recykling – otręby są odpadem powstałym przy produkcji mąki. Wykorzystanie tych pozostałości w słusznym celu pozwala nie tylko na ograniczenie wyrzucania naturalnych odpadów, ale przede wszystkim produkcji plastiku. Ludzkość produkuje miliony ton odpadów z tworzywa sztucznego. Są to opakowania, reklamówki i butelki, ale też naczynia jednorazowe – talerze, kubki, słomki czy sztućce. Ten trend wzmaga popularność dań zamawianych na dowóz lub wynos. Sporo restauratorów zmienia swoje podejście i decyduje się na opakowania papierowe i z trzciny cukrowej. Zastosowanie naczyń z otrąb pszennych jest również dobrym pomysłem, a wygląd tych produktów podkreśla działania w stylu eko. A to stało się modne!