Jak powszechnie wiadomo, gotowanie nie jest sztuką prostą. Dojście do perfekcji w gastronomicznym świecie wymaga nie lada talentu, cierpliwości i pracowitości. Rzadko kiedy mamy do czynienia z przypadkiem kogoś, komu wszystko od razu wychodzi, tym bardziej w kuchni. Nawet jeśli to na niewiele to się zda, jeśli nie będziemy korzystać z dobrej jakości składników i niezawodnego sprzętu. To, na czym gotujemy jest bowiem równie ważne, jak to, jak gotujemy. Jedną z pierwszych rzeczy, w jaką zaopatruje się młody kucharz zaraz po kupieniu noży jest patelnia. Wybór odpowiedniej może oznaczać, być albo nie być dla wielu smażonych dań. Jak wybrać odpowiednia patelnie, która wytrzyma z nami na lata? Zapraszamy do lektury!

Rodzaje patelni

patelnia żeliwna

Wchodząc głębiej w temat patelni kuchennych musimy sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie, jakie istnieją rodzaje patelni. Cóż to zależy od tego, pod jakim kątem je klasyfikujemy. Można podzielić je np. ze względu na przeznaczenie. Wtedy wyklaruje się nam podział na patelnie VOK, grillowe, elektryczne czy do ryb. Dla nas ważniejsze jednak od samego przeznaczenia jest to, z jakiego materiału wykonana jest patelnia. Tutaj podział wygląda następująco:

  • patelnie aluminiowe
  • patelnie ceramiczne
  • patelnie teflonowe
  • patelnie stalowe
  • patelnie żeliwne

Wszystkie różnią się właściwościami, trwałością oraz sposobem, w jaki możemy z nich korzystać. Przykładowo patelnie aluminiowe znane są ze swojej uniwersalności i prostoty obsługi. Łatwo je nagrzać, ale równie szybko oddają ciepło. Ponadto są podatne na uszkodzenia i odkształcenia. Patelnie teflonowe są z kolei ulepszonymi patelniami aluminiowymi, które zostały pokryte warstwą teflonu. Ten zabieg sprawia, że podczas podgrzewania do wysokich temperatur nie wydziela się szkodliwe aluminium, dodatkowo dając nam możliwość smażenia zdrowo, całkowicie bez tłuszczu. Zupełnie inne możliwości daje nam zaś patelnia żeliwna - najtrwalsza z wymienionych.

Patelnie żeliwne

Decydując się na zakup patelni żeliwnej możemy śmiało założyć, że będzie to zakup na całe lata. Patelnia żeliwna to produkt trwały, odporny na działanie siły i odgniecenia. Możemy spokojnie smażyć na niej przy użyciu metalowych przyrządów, czego niestety nie można powiedzieć o patelni teflonowej. Co ważne patelnia żeliwna pomimo tego, że wolno się nagrzewa, to długo trzyma ciepło. Co ciekawe podczas smażenia na patelni żeliwnej wydziela się żelazo, które doskonale wpłynie na osoby z chorobami serca lub cierpiącym na anemię. Warto podkreślić jeszcze jedną właściwość tych patelni, jak się okazuje, trzeba pamiętać o tym, aby je dobrze wycierać, gdyż żeliwo podatne jest na rdzewienie.